Eindhoven op de Ierse toer

Vandaag, 17 maart, is de nationale feestdag van het katholieke Ierland. Saint Patrick’s Day, zoals het feest heet, is eigenlijk een herdenking van het overlijden van Sint Patricius, de missionaris die in de vijfde eeuw het christendom predikte op het eiland. In de praktijk is het feest een bonte mengeling van kermis, muziek en optochten.

Maar omdat er veel meer Ieren of mensen die zichzelf Iers noemen, buiten Ierland wonen dan op het eiland zelf – zo’n 80 miljoen tegenover ruim 6 miljoen – wordt Saint Patrick’s Day over de hele wereld gevierd. Het hoogtepunt is een ritueel op het Witte Huis. De Ierse regeringsleider, die in Ierland steevast de tiaoseach wordt genoemd, overhandigt een klaverplant aan de president van de Verenigde Staten. De ‘shamrock’ is het nationale symbool van Ierland en is bijvoorbeeld ook terug te vinden op de vliegtuigen van Air Lingus.  In Chicago kleuren de rivier die dwars door de stad slingert, rond de Ierse feestdag groen.

Ook in Nederland wordt Saint Patrick’s gevierd: in Ierse pubs in Amsterdam, op de ambassade in Den Haag en door zakenlieden die leven van de handel tussen de twee landen met een groot diner op een vooraanstaande locatie. Maar voor het eerst deed Nederland ook mee met het groen kleuren van een opvallend object of symbool, zoals in Chicago en honderd andere locaties in de wereld. Het Evoluon in Eindhoven baadt sinds vrijdagavond in een zee van groen licht – van lampen die, uiteraard, door Philips zijn geleverd.ANP PRESSLINK

Eigenlijk is dit niets anders dan een reclamestunt, in ieder geval zolang er nog geen traditie is. De locatie is gekozen door Tourism Ireland, een organisatie die overigens niet alleen door Dublin wordt betaald, maar ook – vanwege Noord-Ierland – door Londen.

Dat Tourism Ireland voor Eindhoven koos, is geen toeval. Het bureau richt met het groen kleuren van het Evoluon de schijnwerpers ook op de opening van een nieuwe vliegroute tussen Eindhoven en Ierland. Vanaf 1 april vliegt Ryanair twee maal per week naar Knock, een onbelangrijk plaatsje in een afgelegen hoek waarvan Ierland denkt dat het vanwege het ruige karakter bij uitstek geschikt is voor Nederlandse toeristen.

Er is nog een andere reden, zij het niet zo overtuigend, voor de Ieren om de banden met Eindhoven aan te halen. De Ierse regering kiest elk jaar een thema voor het toerisme en volgend jaar is dit de creatieve sector.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s