Sandra Roelofs’ goede daden voor Nederland

Zouden er extra investeringen van Argentijnse ondernemers in Nederland zijn doordat een van hun landgenoten, Máxima Zorreguieta, de echtgenote werd van de prins van Oranje, nu de koning der Nederlanden? Het zou kunnen, want een nobele liaison kan veel voor elkaar krijgen. Dat dit werkt, zien we in Georgië.

In de presidentiële residentie in Tbilisi was er tien jaar lang een Nederlandse Máxima, de Zeeuwse Sandra Roelofs. Zij is de partner van Mikheil Saakasjvili, die na de Rozenrevolutie eind 2003 staatshoofd van Georgië werd. Na twee ambtstermijnen van vijf jaar werd Saakashvili drie maanden geleden opgevolgd door een politicus uit de oppositie, Giorgi Margvelashvil.

GEORGIA ELECTIONS SAAKASHVILI-ROELOFS

Het gezin Saakasjvili, met links Sandra Roelofs, viert Nieuwjaar 2004 met Georgische wijn | ANP

Volgens berekeningen van het ministerie van buitenlandse zaken in Tbilisi prijkt Nederland steevast in de top drie van buitenlandse investeerders, in ieder geval van 2010 tot 2013. Nu kan dit niets te maken hebben met het gegeven van een Nederlandse ‘first lady’. Nederland is wel vaker in zomaar een land een topinvesteerder. Bijvoorbeeld in Thailand, zo laten cijfers van de centrale bank in Bangkok zien.

Maar in Georgië speelde Roelofs wel degelijk een rol als ambassadeur van het Nederlandse bedrijfsleven, zo bevestigt Nico de Borst, voorzitter van de Netherlands Georgia Business Council. ‘Zonder haar zou er veel minder belangstelling zijn vanuit Nederland voor Georgië’, zegt De Borst.

Die levendige belangstelling bleek vorige week opnieuw toen de Georgische minister van economische zaken, Giorgi Khirikasjvili, in Den Haag was. De groep ondernemers die was afgekomen op een promotiebijeenkomst met de minister was héél groot, aldus de voorzitter van de bilaterale kamer van koophandel.

Een van de grootste investeerders in Georgië is de FMO met €119 mln, verdeeld over vier banken. Maar ook Philips zit er sinds kort, of binnenkort, met een regionaal kantoor. The Friesian in Leeuwarden gaat Georgië helpen met het opzetten van een zuivelsector.

Het Financieele Dagblad schrijft maar zelden over Georgië. Op dit moment ligt de frequentie wat hoger door de crisis in Oost-Europa. Voor de krant van vandaag maakte ik een toekomstanalyse van de strategische positie tussen de EU, de VS, Moskou, de overige Kaukasus-republieken en Centraal-Azië.

Over Sandra Roelofs hadden we één keer eerder een wat groter verhaal. Dit was in de herfst van 2004, toen de Zeeuwse in Maastricht wijnen kwam proeven. Onze correspondent destijds in Limburg, Gerrie Coerts, ook een Rusland-kenner, ontmoette haar en sprak over wijnen.

Uiteraard waren die van Georgisch fabricaat. Want als er een Georgische product is dat een zekere bekendheid geniet over de hele wereld, dan is dit wijn uit de vruchtbare valleien langs de Zuid-Kaukasus. Khiriksashvili, de vicepremier die een week geleden in Den Haag was, raakte er in een interview met mij bijna niet over uitgesproken.

Ik heb mij voorgenomen als ik de volgende keer in Londen ben – ik zal daar waarschijnlijk eerder zijn dan in Tbilisi – even bij Vinopolis binnen te wippen. Het eerste wat je er tegenkomt in dit wijnpaleis is, aldus Khirikasjvili, een flinke afdeling over Georgië, onder de wervende kop ‘The Craddle of Winemaking’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s