Oekraïne: dichterbij dan Mallorca

Zo onbekend en toch zo dichtbij: Oekraïne. Dit is zo in Nederland, maar ook in Duitsland. In een van de prominentste talkshows op de Duitse televisie maakte gespreksleider Günther Jauch zondagavond een paar minuten aan het begin van de live-uitzending vrij om de kijkers te vertellen waar het Midden-Europese land ligt, wat er te doen is en wie er wonen.

‘Dichterbij dan Griekenland en Mallorca’, zo begon de moderator, ook een gevierd quizmaster, om vervolgens het woord te geven aan een van de bekendste Oekraïense gezichten in Duitsland, Marina Weisbrand. Zij vertelde over het boerenland in het westen en de industrie in het oosten, en over de betogingen op het Maidan-plein in Kiev, waar zij ook was.

Weisbrand was een jaar lang een van de kopstukken van de Duitse Piratenpartij, die erin slaagde in enkele regionale parlementen te komen, maar bij de Bondsdagverkiezingen in september 2013 ver onder de kiesdrempel van 5% bleef.

De 26-jarige politica maakt Oekraïne bijna tastbaar voor de televisiekijker, niet alleen door haar verhalen en persoonlijke noties over leiders als ex-bokser Volodimir Klitsjko, maar ook door haar achtergrond. Ze is geboren in Kiev, twee jaar voor de val van het IJzeren Gordijn, stamt uit een joodse familie en worstelt als ‘Tsjernobylkind’ met haar gezondheid. Haar broze fysieke gesteldheid bracht haar en haar familie in 1994 naar Duitsland, waar zij zich in Wuppertal vestigden.

Voor Nederland geldt het overigens niet dat Kiev minder ver weg ligt dan Majorca. Volgens de afstandensite nl.distance.to is de vliegroute van Schiphol naar Palma de Mallorca 1434 kilometer lang, wat veel minder is dan de 1768 kilometer naar de Oekraïense hoofdstad.

In Duitsland is bijna-buur Oekraïne een grote onbekende, maar wat weet Nederland meer dan alleen Tsjernobyl over het Slavische land, dat veel groter is dan Frankrijk, Spanje of het Verenigd Koninkrijk? Van velen gaan de gedachten terug naar het laatste Europees kampioenschap voetbal, dat verdeeld over Oekraïne en Polen werd gespeeld.

Liefhebbers van klassieke muziek horen misschien de dramatische tonen in hun hoofd van de 13de symfonie van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj, een muziekstuk dat ook wel Babi Jar wordt genoemd. Deze bevat episodes met gedichten over het bloedbad onder de joden van Kiev in de kloof Babi Jar in september 1941.

Het is ook deze Tweede Wereldoorlog die garant stond voor juist wel voor enige bekendheid van Oekraïne in Duitsland, maar dan vooral bij de oudere generaties. Ook bij mij. Ik ben geen Duitser, maar mijn moeder is dat wel. Haar vader was een beroepsmilitair en bracht het grootste deel van de oorlog door aan het Oostfront. Zo wist ook ik van jongs af aan dat er een groot ‘iets’ in Oost-Europa is dat Oekraïne heet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s