Boodschapper Timmermans en de twee Cyprussen

Op 9 januari was Frans Timmermans een dag op Cyprus. Ruim een maand later, op 14 februari, was de minister van Buitenlandse Zaken in Turkije. Moeilijk is het meestal niet om de PvdA’er op het spoor te komen, want hij houdt zijn site op Facebook goed bij. Zo kunnen we er vandaag lezen dat hij in Melbourne is.

Timmermans_ANP

Frans Timmermans | ANP

Wat Timmermans op zijn buitenlandse reizen doet, is vaak niet zo duidelijk. Maar dat de minister eerst in Nicosia was en kort daarop op bezoek kwam in Ankara, lijkt geen toeval. Het kan bijna niet anders dan dat de minister in beide hoofdsteden over vrede op Cyprus heeft gesproken.

Want op 11 februari, tussen beide visites in, ontmoette president Nikos Anastasiades van Grieks-Cyprus president Derviş Eroğlu van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, een staat die alleen door Ankara is erkend. Ze spraken af om een nieuwe ronde onderhandelingen te beginnen over de hereniging van hun eiland. De beelden die gemaakt werden van het handen schudden van de twee leiders op de internationale luchthaven van de gedeelde stad Nicosia, die sinds de Turkse invasie in 1974 niet meer is gebruikt, gingen de wereld over.

Over de achtergronden schreef ik in een blog op 13 februari.

De Cypriotische ambassadeur in Nederland, Kyriacós Kouros, beaamt de rol van Timmermans in de vredesgesprekken. De minister sprak in Nicosia met Anastasiades over de Cypriotische insteek, waarna de president hem vroeg om enkele boodschappen door te geven aan de gesprekspartners in Ankara. Met de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoğlu zou Timmermans op 14 februari inderdaad intensief over Cyprus hebben gesproken. Daarbij zou Davutoğlu erg enthousiast zijn geweest over de nieuwe gesprekken en over de Cypriotische onderhandelaar Andreas Mavroyiannis en hij zou ook hebben gezegd dat hij open staat voor een verdere rol van de EU bij de besprekingen, aldus Kouros woensdag tijdens een lunch op de ambassade in Den Haag.

Timmermans was de boodschapper. Maar dat is een topdiplomaat wel vaker. Ministers van buitenlandse zaken van andere EU-landen pendelen bij gelegenheid ook wel tussen Ankara en Nicosia, dus Timmermans is niet uniek. Onderhandelaar Mavroyiannis is morgen zelf in Ankara, kennelijk is er nu één barrière  minder.

De Nederlandse minister was op 9 januari niet op Noord-Cyprus. Hij kan zich moeilijk laten zien in Lefkoşa, zoals de Turks-Cyprioten hun deel van de hoofdstad noemen. Want dat zou in Ankara kunnen worden opgevat als een signaal van erkenning door Nederland of Brussel van wat nu nog de Turkse republiek op het eiland in de Middellandse Zee is.

Ook voor Nederlandse bedrijven was het in de afgelopen veertig jaar lastig om in Noord-Cyprus aan de slag te gaan, als ze dat hadden gewild. Er is een internationaal embargo dat economische betrekkingen met de 300.000 Turkse Cyprioten behoorlijk in de weg zit.

2013-03-23 17.35.55

In de hoofdstraat van Girne.

Toen ik bijna een jaar geleden voor het FD op Cyprus verslag deed van de financiële crisis die het Griekse deel teisterde, was ik even de kluts kwijt toen ik in de Turks-Cypriotische havenstad Girne plotseling oog in oog stond met een ING-filiaal. Maar ING heeft in Turkije een groot netwerk van kantoren, is daar een Turkse bank. Vanuit die invalshoek is het niet zo vreemd om in winkelstraten in het geboycotte deel van Cyprus oranje geldautomaten tegen te komen.

 

UPDATE: Lees hier een reactie: ‘Ik ben de ambassadeur van heel Cyprus’

Advertenties

One thought on “Boodschapper Timmermans en de twee Cyprussen

  1. Pingback: ‘Ik ben de ambassadeur van heel Cyprus’ | Frank Gersdorf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s