Duitsland moet juist blij zijn met immigranten

Maar 8% van de Duitsers is bereid om meer immigranten in het land toe te laten, zo bleek uit een onderzoek dat trendwatcher Emnid vorige week uitvoerde, na het vernietigende volksraadpleging in Zwitserland. Boulevardblad Bild berichtte er in zijn zondagse editie over.

Vandaag kwam Standard & Poor’s met een memorandum over de Duitse economie. Het rapport, dat in Parijs is opgesteld, bevat een fraaie grafiek die laat zien hoe blij juist de Duitsers zouden moeten zijn met buitenlanders die naar Duitsland komen om er te wonen, hopelijk ook te werken en in ieder geval om er geld uit te geven.

populatie_duitsland

De zwarte staafjes aan de onderkant verbeelden de jaarlijkse krimp van de bevolking, zonder de toestroom van immigranten. De blauwe staven vormen die laatste groep, de immigranten, en de rode lijn is het nettoresultaat. Immigranten zijn dus nodig alleen al om ervoor te zorgen dat er totale bevolking niet krimpt.

De onderzoekers van S&P werken ook uit waarom het zo belangrijk is dat er voldoende (jonge) immigranten op Duitsland blijven afkomen. In 2030 zal de groep mensen die 60 jaar oud zijn of ouder een omvang hebben die 78% is van de groep van 20 jaar tot 60 jaar. Dit is fors meer dan het gemiddelde in de eurozone van 60%. Ook het Verenigd Koninkrijk mag zich met 55% tegen die tijd nauwelijks vergrijsd noemen.

S&P heeft een taartdiagram opgesteld van waar de immigranten vandaag komen. Het ruwe materiaal komt van het Statistisches Bundesamt, het Duitse bureau voor de statistiek in Wiesbaden.

immigratie_duitsland

Veruit de grootste groep immigranten, de Turken, is overigens niet in het plaatje terug te vinden. In de grafiek heeft S&P alleen de immigranten uit de EU-landen meegenomen. Er wonen ruim 1,1 miljoen Turken in Duitsland. De op een na en op twee na grootste groepen immigranten zijn die uit Polen en Italië, met beide ruim een half miljoen personen.

In het rapport zijn ook interessante analyses te lezen over andere actuele economische onderwerpen, die eveneens buiten Duitsland nauwgezet worden gevolgd. Zoals het nieuwe minimumloon van € 8,50 per uur en de dynamiek op de huizenmarkt.

De sterke exportpositie van Duitsland, die in Washington en Brussel irritaties heeft veroorzaakt, krijgt extra aandacht. Maar S&P concludeert dat het buitenland zich opwindt over niets:

‘This smacks of the star pupil getting into trouble in the school playground from envious fellow students.’

Advertenties

One thought on “Duitsland moet juist blij zijn met immigranten

  1. De analyse is onjuist, omdat deze als uitgangspunt neemt dat de Duitsers, als zij zouden mogen kiezen tussen enerzijds meer immigranten en een hogere welvaart en anderzijds minder immigranten en een lagere welvaart, automatisch zouden kiezen voor het eerste.
    Deze vraag is echter níet voorgelegd aan de Duitsers.
    Bovendien zijn er ook andere methodes om een vergrijzende beroepsbevolking op te vangen: Bijvoorbeeld een hogere arbeidsproductiviteit (zie de discussie over de toegevoegde waarde van de middenklasse in het licht van de aanstaande slimme computers), of het verhogen van de pensioenleeftijd.
    Pas wanneer alle opties integraal aan de Duitsers worden voorgelegd, kunnen conclusies worden getrokken over de juistheid van hun keuze voor minder immigranten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s