Schurkenstaat IJsland

Nee, een echte schurkenstaat is IJsland zeker niet, maar soms denk je het wel even. Bijvoorbeeld eerder deze week, nadat het nieuws was gekomen van de Icesave-claim van Nederland en Groot-Brittannië. De minister van financiën, Bjarni Benediktsson, zei in een interview met radiozender Ríkisútvarpið dat als de rechter de miljardenclaims toekent, IJsland het garantiefonds waar de claims zijn ingediend, gewoon failliet zal laten gaan. ‘En daarna richten we een nieuwe op.’

Een sterfhuisconstructie dus. Op de vraag van de verslaggever of er dan nog wel een verschil is met zakenlieden met een slechte reputatie die bedrijven met veel schulden laten ondergaan om de volgende dag vrolijk met een nieuwe onderneming verder te gaan alsof er niets is gebeurd, antwoordde Bjarni (IJsland is zo klein en intiem dat bijna alleen voornamen worden gebruikt, heb ik mij laten vertellen): ‘Zo is dat zoals het in de praktijk gaat.’

Jokulsarlon

Dat IJsland desondanks geen schurkenstaat is, blijkt ook uit wel uit de houding van de curatoren van Landesbanki, de moeder van de internetbank Icesave. Van de schulden die voorrang genieten (onder meer de Nederlandse en Britse) wordt 113% terugbetaald, zo verzekerden zij gisteren. Intussen is er al een flink bedrag overgeboekt en graag zouden de curatoren nog meer willen overmaken, maar het is wachten op groen licht van de centrale bank.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bevestigde vanmiddag in de vaste commissie voor Financiën nog eens dat al ‘meer dan €800 mln’ van de Nederlandse claim van €1,4 mrd is terugbetaald en dat Reykjavik heeft verzekerd dat ook de rest terugkomt. Onkosten en rente zijn hierbij niet inbegrepen.

Voor wie uit is op meer cijfers rond de Icesave-saga: ze staan op de site van oud-Landesbanki, met onder meer een handig overzicht.

En wie geïnteresseerd is in nóg meer relevante cijfers: Sedlabanki, de centrale bank, kwam gisteren met een monetair bulletin boordevol grafieken, tabellen en analyses. Erin verstopt zit ook goed nieuws: de IJslandse economie groeide vorig jaar niet met 2,3%, maar met 3%. En volgend jaar zou er een prestatie van 4% kunnen worden geleverd. Ik moet dit laatste nog zien, want zolang er ruzie met Den Haag en Londen is, zullen ondernemers voorzichtig blijven, en zonder grotere investeringen geen snelle groei.

Advertenties

One thought on “Schurkenstaat IJsland

  1. Eerst moeten Nederland, Engeland en IJsland het faillissement van Landesbanki goed afhandelen, tot dat alle het geld uit het faillissement uitgegeven is. De restschuld moet daarna kwijtgescholden worden, want het is Landesbanki zelf die failliet gegaan is. Dit kan men IJsland zelf niet aanrekenen en daarom kan men IJsland ook niet aansprekelijk voor de restschuld stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s