Liever de belasting ontduiken dan seks

Wie heeft er niet ooit de belastingen een loer gedraaid? Bijna niemand zou je denken als je de Duitse minister Wolfgang Schäuble van financiën mag geloven. Gisteravond toonde Schäuble zich in het praatprogramma van Günther Jauch op de ARD, het eerste Duitse televisienet, vol begrip voor belastingontduiking. Niet dat het mag, maar ‘wij mensen zijn zo, als we de kans krijgen’.

Duitsers ontduiken ook inderdaad op grote schaal de belasting, zo erkende Schäuble, en dit zal in Nederland niet anders zijn. Of toch wel? De reeks onthullingen van Duitse prominenten die hun aangifte niet eerlijk hebben gedaan, heeft in Nederland in ieder geval geen navolging gekregen. De Duitse justitie is niet strenger en niet actiever dan die in Nederland en toch zijn er meer affaires, en ook meer spijtoptanten: 60.000 in vier jaar tijd.

Misschien zijn er inderdaad wel meer belastingzondaars in Duitsland. Zwitserland en Luxemburg liggen om de hoek, dus de verleiding kan groot zijn. Er valt veel te winnen, want er zijn heel veel rijken en zeer rijken. Oude angsten als geldontwaarding kunnen ook nog een rol spelen, net als dat Zwitserland na de oorlog decennialang als een veilige haven werd gezien voor als de Russen zouden komen, of de SPD zou radicaliseren. De vermogens in Zwitserland begonnen ook al in de jaren vijftig en zestig flink te groeien. Ze zouden nu zo’n € 80 mrd groot zijn, dus gemiddeld € 1000 per inwoner, baby’s en werklozen meegerekend. En dat is veel. Hans Eichel (SPD), Schäubles voorganger op financiën, zei het al eens: het lijkt erop dat het ontduiken van de belastingen een grotere drift is van de Duitsers dan seks.

Als er talloze zondaars zijn, dan is belastingontduiking ook sneller een thema, een groot thema. Velen voelen zich aangesproken, volgen het nieuws op de voet en krabben zich achter het oor of een aangifte alsnog niet toch beter is dan te worden ontdekt en in de familie of publiekelijk aan de schandpaal te worden genageld. Dit kan ook de sprong in het aantal spijtoptanten verklaren: in januari ontvingen de belastingkantoren in een aantal deelstaten drie maal meer vrijwillige aangiftes dan in januari 2013, zo meldt het weekblad Der Spiegel vandaag.

Een groot thema is het intussen. ARD-presentator Jauch praatte er gisteren een uur lang over met zijn gasten, Der Spiegel heeft er vandaag zijn titelverhaal over (‘Elite und Elend‘) en het tweede Duitse televisienet ZDF haalde er vorige week woensdag de gepensioneerde, oud-minister van financiën Theo Waigel voor naar de studio in Mainz.

De aandacht is ook begrijpelijk, want het zijn niet de eersten de besten die de belastingen hebben ontdoken. Enkele spraakmakende onthullingen zijn al iets ouder, zoals die van Deutsche Post-baas Klaus Zumwinkel (2008, veroordeeld in 2009), FC Bayern München-voorzitter Ulrich Hoeneß (2013, zijn proces begint binnenkort in het Olympisch Stadion in München) en Theo Sommer (januari), oud-bestuurder van het vooraanstaande, sociaal-liberale weekblad Die Zeit. Maar vorige week kwamen daar vier prominenten bij: het onbetwiste boegbeeld van de vrouwenbeweging in Duitsland Alice Schwarzer (‘Ja, ik had een rekening in Zwitserland’, proces loopt nog), filmproducent Artur Brauner en de regionale SPD-bestuurder uit Berlijn André Schmitz en de schatkistbewaarder van bondskanselier Angela Merkels CDU, Helmut Linssen. De laatste was zelf nota bene minister van financiën, in Noordrijn-Westfalen, maar hij zou geen winst hebben gemaakt op zijn belegging van enkele tonnen op de Bahama’s en later Panama, waardoor hij niet met de fiscus hoefde af te rekenen en dus ook niet strafbaar was. Wel kondigde hij vorige wek zijn aftreden aan.

Veel nieuwe gezichtspunten levert de publiciteit niet direct op. Wel interessant is het doorzagen over de belastingmoraal van de Duitsers. Oud-minister van financiën Theo Waigel – in de studio van het ZDF – blijft ook boeien, al was het om zijn rol als speler in het hereningingproces van de beide Duitslanden (‘Ik ben nog altijd geschokt dat wij Moskou 12 mrd D-mark moesten betalen voor het terugsturen van de 1 miljoen Sovjet-soldaten uit Oost-Duitsland’) en het ontstaan van de Economische en Monetaire Unie (‘Ik kwam met het voorstel om de euro de euro te noemen’). Wat dit laatste betreft: was dit niet een esperantofile Waal, een zekere Germain Pirlot?

Advertenties

2 thoughts on “Liever de belasting ontduiken dan seks

  1. Schäuble had zo ook zijn schandaaltje met de CDU Parteispendenaffaire als CDU penningmeester ten tijde van de illustere Helmuth Kohl die weer het mes in de rug kreeg van zijn beschermelinge Angela Merkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s